Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Àmbits temàtics  > Immigració  > Acollida  > Acollida lingüística
 

Acollida lingüística

El Departament de Benestar Social i Família, a través de la Direcció General per a la Immigració, duu a terme diverses accions de suport en l'àmbit de l'acollida lingüística. Molt principalment, ho fa de la mà de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, però també estableix acords amb entitats que treballen per a l'ús social de la llengua catalana.

A continuació, us presentem alguns recursos i materials que han nascut fruit d'aquestes col·laboracions.


Cursos de català inicial

La Direcció General per a la Immigració manté des de 2005 un conveni de col·laboració amb el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) pel qual ofereixen cada any centenars de cursos de català inicial adreçats a persones d'origen estranger o d'altres comunitats de l'Estat espanyol. La particularitat d'aquesta iniciativa és que s'ajusta a les necessitats de les persones inscrites i s'imparteix en horaris adaptats, majoritàriament en seus d'entitats de persones immigrades i locals habilitats per ajuntaments i consells comarcals d'arreu de Catalunya.

L'objectiu és ampliar l'oferta actual de cursos inicials i bàsics del CPNL davant la creixent demanda i posar totes les facilitats perquè les persones nouvingudes o que desconeixen encara el català puguin aprendre la llengua pròpia del país d'acollida.

Els cursos s'ajusten en tot moment als criteris generals del CPNL, que s'encarrega d'atendre les sol·licituds de les entitats o dels ens locals que actuen en nom de col·lectius de persones immigrades que manifesten la voluntat d'aprendre català. El Consorci organitza els cursos a les seus de les mateixes entitats o en centres habilitats i proporciona el professorat necessari. Per la seva banda, la Direcció General per a la Immigració s'encarrega del finançament.

 

Col·lecció 'Aprenem català des de...'

Són materials elaborats per la Direcció General de Política Lingüística i la Direcció General per a la Immigració. Proporcionen un primer contacte amb la llengua catalana, alhora que permeten entendre i practicar frases quotidianes, tot facilitant les comunicacions amb la societat d'acollida. Els materials estan dividits en tres apartats:

  1. Informació bàsica sobre la llengua i la societat catalanes i sobre la llengua catalana vista des de la llengua d'origen.
  2. Materials per a l'acolliment lingüístic: aprenem català. Conté deu lliçons de català inicial que tracten temes relacionats amb la vida quotidiana. Cada lliçó comprèn diàlegs breus i un vocabulari relacionat.
  3. Comencem a parlar. Conté també diàlegs relacionats amb la vida quotidiana, però amb més aprofundiment.

Fins ara ja s'han editat versions en xinès, àrab, romanès, amazic i urdú, consultables a Internet i també disponibles a través de les llibreries de la Generalitat.

Accés als materials

 

Parla.cat

Parla.cat és un espai web per a l'ensenyament i l'aprenentatge de la llengua catalana. És el resultat d'un projecte dut a terme per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i l'Institut Ramon Llull, en col·laboració amb el Consorci per a la Normalització Lingüística.

La proposta formativa s'organitza, d'acord amb els programes de la Direcció General de Política Lingüística, en quatre nivells d'aprenentatge: bàsic, elemental, intermedi i suficiència. Aquests quatre nivells es divideixen, cadascun d'ells, en tres cursos.

L'accés als materials objecte d'estudi i la relació entre docents i aprenents es vehicula exclusivament a través d'Internet, amb l'objectiu final que l'alumnat aprengui a usar la llengua, és a dir, a comunicar-se.

 

Voluntariat per la Llengua

El programa "Voluntariat per la Llengua", que impulsa la Secretaria de Política Lingüística, té com a objectiu posar en contacte persones que volen practicar el català amb persones que volen dedicar unes hores del seu temps a ajudar els nous parlants de català a practicar la llengua, de forma totalment altruista.

 

La Generalitat va crear aquest programa l'any 2003 com un recurs més per facilitar l'aprenentatge i la pràctica oral de la llengua catalana als alumnes dels cursos de català per a adults del Consorci per a la Normalització Lingüística. El seu gran èxit en va afavorir l'actual gran implantació arreu del territori i en diferents àmbits.

 

Programa "Xerrem"

La Direcció General per a la Immigració col·labora amb la Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL) per reforçar les activitats del programa "Xerrem", una iniciativa adreçada a les persones immigrades estrangeres que vulguin parlar català amb major fluïdesa. La iniciativa està oberta també a les entitats de persones immigrades d'arreu de Catalunya amb l'objectiu de vehicular nous grups de conversa i constituir espais adequats per a les trobades.

Les inscripcions als grups són gratuïtes. Els integren una mitjana de vuit persones que es reuneixen setmanalment per millorar la fluïdesa a l'hora de parlar català. Les converses són sobre temes quotidians i es guien a través d'una o dues persones dinamitzadores, que són voluntàries i s'encarreguen de conduir els diàlegs.

Actualment existeixen vint-i-cinc punts de trobada "Xerrem" impulsats per unes vint-i-sis associacions d'arreu de Catalunya, amb dos-cents cinquanta xerraires de diverses nacionalitats. S'intenten establir grups de conversa en diferents horaris per facilitar l'accés de les persones interessades en funció de la seva disponibilitat.

 

Programa "Lletres per a tothom"

El Departament de Benestar Social i Família, a través de la Direcció General per a la Immigració, la Fundació “la Caixa” i la Federació d’Associacions Culturals i Educatives de Persones Adultes (FACEPA) promouen “Lletres per a tothom”: un programa d’abast nacional que té per màxim objectiu promoure l’alfabetització en català de persones adultes d’origen estranger.

Els cursos es duen a terme a municipis d’arreu de Catalunya, especialment en aquells indrets amb menys oferta de formació d’adults i en poblacions que no són capitals de comarca, però tenen un públic potencial. Les classes s’adrecen a homes i dones majors de 16 anys, que no han estat alfabetitzats en cap llengua. Les classes amb professorat sumen 50 hores que es complementen amb més hores gràcies a persones voluntàries que es seleccionen a través dels ens locals, les entitats implicades i els voluntaris de “la Caixa” en situació de jubiliació o prejubilació.

 

Cercador de recursos per a l'acolliment lingüístic

La Direcció General de Política Lingüística ha posat en funcionament un cercador de recursos per a l’acolliment lingüístic. Aquesta eina vol ser un espai virtual de referència per a aquells professionals de l’acolliment lingüístic que treballen des d’associacions, entitats o empreses, ja sigui fent classes de català per a persones nouvingudes adultes o bé realitzant tasques de suport a l’acolliment lingüístic.

El cercador disposa actualment de 400 recursos teòrics i pràctics pensats especialment per oferir una formació inicial en llengua catalana. La singularitat del cercador és la possibilitat d’introduir nou diferents criteris de cerca i obtenir així el material que més s’ajusti a les necessitats de l’alumnat. Aquests criteris són: perfil de l’usuari, tipus de suport, llengua de l’aprenent, tipus de recurs, nivell d’aprenentatge, propostes formatives per temes, propostes formatives per sector d’ocupació, recursos teòrics sobre la planificació i la gestió de l’aula i recursos teòrics generals.

Els recursos que inclou el cercador són de la Direcció General de Política Lingüística, el Consorci per a la Normalització Lingüística, el Departament d’Ensenyament, la Direcció General per a la Immigració i algunes entitats i organitzacions socials que treballen en l’àmbit de l’acolliment lingüístic a Catalunya, com per exemple: Confederació de Comerç de Catalunya, Plataforma per la llengua, Òmnium Cultural, Casal dels Infants per l’Acció Social als Barris i Associació Punt d’Intercanvi entre d’altres.

 
Data d'actualització: 26.05.2014