Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Àmbits temàtics  > Infància i adolescència  > Legislació  > Llei dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència
 

Llei dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència

La Llei dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència vol atendre, protegir i promocionar el benestar personal i social dels infants i dels adolescents, i garantir l'exercici dels seus drets i responsabilitats. Situa l'infant i l'adolescent com a subjecte de drets i oportunitats i actualitza la normativa que fins ara hi havia en aquest camp per adaptar-la a les noves necessitats i circumstàncies socials.

 

La nova Llei recull tota la legislació actual catalana sobre la infància i l'adolescència i introdueix novetats en aspectes com la protecció davant el maltractament d'infants i adolescents, el procediment de desemparament o el procés d'acolliment, amb dues noves modalitats: el permanent i l'especialitzat.

 

Una de les grans novetats de la Llei és que incorpora la prevenció a les polítiques de protecció, fins ara majoritàries. A partir de l'entrada en vigor de la Llei, a banda de promoure i regular les mesures per pal·liar les situacions de risc, s'incorporen i es dicten normatives pel que fa a la prevenció, l'atenció, la promoció i la participació de la infància i l'adolescència.

 

Una altra de les novetats destacades de la nova Llei és el fet que prioritza que en casos de maltractament familiar sigui la persona maltractadora qui deixi la llar, en lloc de l'infant. També vol evitar la doble victimització, és a dir, que els infants hagin de declarar dues vegades per un cas d'abús o maltractament.

 

La Llei va ser aprovada pel Parlament de Catalunya el 12 de maig de 2010.